HELP! De directeur wil een APP!
Originele publicatie van deze blog was op ManagementSite.nl. Wie herkent dit? Een directeur die op eigen houtje een IT bedrijf belt om een app te laten ontwikkelen. Hij is het wachten op zijn eigen organisatie zat. En als de app ook nog eens binnen 2 maanden af is heeft de organisatie een slecht verhaal over waarom het ze zelf niet gelukt is. Veel gehoorde excuses vanuit de organisatie zijn:‘Een leverancier selecteren kost veel tijd’ – ‘We willen eerst een IT directeur aannemen’ – ‘Niemand is eigenaar’ – ‘We hebben geen mensen vrij’ – ‘Het vorige project was veel te kostbaar’ – ‘Het gaat nu toch prima’Uiteraard is het niet handig van de directeur om zijn eigen organisatie te passeren. Of anders bekeken, hij was niet in staat zijn eigen organisatie te overtuigen en in beweging te krijgen. De organisatie heeft zich op haar beurt te veel laten opslokken door de waan van de dag. Ze zitten vast in het dagelijkse patroon, lees: gedrag: vergadering dit, vergadering dat, eindeloos praten over beren op de weg, et cetera. Je voelt de energie weglekken. Deze situatie is een duidelijke waarschuwing…
De waarschuwingsfase
Overal lees, zie en hoor je dat de wereld in hoog tempo verandert en dat je als organisatie lean en agile moet zijn en moet innoveren, digitaal transformeren. Doe je dit niet, dan wordt je links en recht ingehaald en is het nog maar de vraag of je bedrijf zijn volgende lustrum haalt. Dat valt allemaal wel mee toch? Nee! Als je niet oplet ben je out-of-business. Een goed voorbeeld is de retail sector. Die zijn jaren achter elkaar gewaarschuwd. Alle trend rapporten gaven aan dat online winkelen een enorme toevlucht zou nemen. En je hoort het ze nog zeggen:“Mensen willen voelen en zien wat ze kopen, zo’n vaart loopt dat niet.” Mispoes!Inmiddels verkeren alle sectoren in de waarschuwingsfase. Nieuwe technologieën en toepassingen komen in steeds grotere snelheid beschikbaar en zijn ook nog eens meer en meer toegankelijk voor een groter publiek. Hiermee ontstaat een continue aanwas van nieuwe bedrijven die het beter en anders willen doen dan de gevestigde orde. Ik vergelijk het graag met een groep piranha’s. Ze zijn met velen en vallen aan! Hieronder een voorbeeld van een nieuwe technologie die veel impact zal gaan hebben en ook drie voorbeelden van bedrijven – piranha’s – uit mijn directe omgeving.
Blockchain technology Deze technologie kan hele markten veranderen. Zo is het niet ondenkbaar dat er – gebaseerd op blockchain – een Facebook concurrent ontstaat die beloofd totaal open en transparant te handelen. Of wat dacht je van een ‘blockchain bank’ met bitcoins. In deze TedX talk een interessante lezing over de mogelijke impact van blockchain technology. Een mooi voorbeeld is David Yermack, hoogleraar aan de New Yorkse Stern School of Business, die voorspelt dat binnen 10 jaar zeker de helft van de banken niet meer bestaan. Lees hier het artikel in het FD. En hier een interessante link naar een artikel over het democratiseren van ons geld middels bitcoins. Jortt Dit is een zeer jong, lean en agile bedrijf wat boekhouden opnieuw heeft uitgevonden. Ze benaderen boekhouden vanuit de ondernemer en niet vanuit de accountant. Als leek snap je wat je aan het doen bent. Het streven is het boekhoudprogramma zo goed te maken dat je je accountant enkel nog nodig hebt voor complexe vraagstukken. Het aantal accountants zal sterk verminderen. Daarnaast heeft Jortt, in vergelijking tot de marktleiders, een super klein team en zijn ze in staat veel sneller hun software te ontwikkelen en dus te innoveren. Het team is misschien wel een factor 50 tot 100 kleiner dan bestaande marktleiders. Hun snelheid en super kleine organisatie (lees: kosten) maakt dat ze met hun boekhoudprogramma een reële bedreiging vormen voor de bestaande markt. Yearn Ook dit is een jong, lean en agile bedrijf. Het is recruitment in een nieuw jasje. Het vinden van kandidaten voor vacatures bij bedrijven vindt plaats via Superconnectors. Deze Superconnectors zijn geselecteerde personen die mensen uit hun netwerk kunnen connecten met vacatures. Een soort ‘social-recruitment’. Het is op verschillende manieren onderscheidend: Het platform neemt voor 100% alle administratie weg. Je kan Superconnector zijn naast je normale baan, er mee verdienen en mensen uit je innercircle aan een mooie baan helpen. De klant betaald veel minder fee dan bij de traditionele recruitment bedrijven. De Superconnector verdient het meest en Yearn slechts een klein deel.Trendwatchers – o.a. Erik Qualman of Socialnomics – voorspellen dat waarschijnlijk 40% van de Fortune 500 bedrijven over 10 jaar niet meer bestaan!
Hoe start ik met innoveren?
Door iets in je organisatie beet te pakken en te doen. Weet je niet wat, organiseer dan bijvoorbeeld een Dragon-Den achtig event. Als ik in de detacheringsmarkt werkzaam zou zijn zou ik bijvoorbeeld starten met de wekelijkse uren-staat. Nu gaat het verzamelen van de gegevens vaak nog via email en telefoon en dat elke week. Dit is erg arbeidsintensief, foutgevoelig en frustratie bevorderend. De urenstaat leent zich dus uitstekend voor automatisering (digitale transformatie). Je kunt er een slimme, functionele en leuke app van maken. Na 1 tot 2 maanden kan je met gemak een MVP app live hebben en kan je samen met eindgebruikers verder ontwikkelen en nieuwe wensen en ideeën verwerken. Denk bijvoorbeeld aan:- De uren worden direct in het boekhoudprogramma geschoten zodat de klant automatisch gefactureerd kan worden.
- Er komt een dashboard voor de klant met onder andere wie wanneer hoeveel uren gewerkt heeft.
- Een knop waarmee de klant direct extra mankracht aan kan vragen.
- De klant kan naast het accorderen van de uren direct op een heel eenvoudige wijze een beoordeling meegeven en er een opmerking bij plaatsen.