15 jaar nadat Apple de wereld verbaasde met hun keuze voor Intel chips over PowerPC chips, doen ze het nu dunnetjes over door Intel chips te vervangen door hun eigen chips, weliswaar in licentie van ARM. Wat beweegt Apple ertoe om zo’n ingrijpende verandering door te voeren?
In een inmiddels beroemde TED Talk van Simon Sinek legt hij uit waarom Apple zo succesvol is en wijt dat aan hun focus op het waarom. Ook nu is die link te leggen, want Apple wil simpelweg dat je nog langer zonder stroom kunt blijven werken. Met een beetje geluk kun je nu 10 uur zonder lader je laptop gebruiken, met de nieuwe M1 chip wel het dubbele. En doordat de laptop minder warm wordt, ligt die ook comfortabeler op je schoot en een bijkomend voordeel is dat de ventilator niet hoeft te loeien om het binnenwerk te koelen.
Om dit te bereiken, wordt er gebroken met Intel als chipleverancier, terwijl die juist 15 jaar geleden aan boord kwamen om IBM als chipleverancier te vervangen. Maar aan de behoefte van de eindgebruiker kon niet meer worden voldaan met de 10 nanometer technologie van Intel. De afgelopen jaren wist Intel amper prestatie verbeteringen te boeken. Met de chips in de iPhone en iPad had Apple al bewezen dat ze zelf krachtige chips kan ontwerpen. Maar Macs draaiden vooralsnog op Intel.
Omdat het belang van de gebruiker zo zwaar weegt bij Apple, durven ze het aan om nogmaals het hart van hun computers te vervangen. Zonder de gebruiker daarmee lastig te vallen overigens; de migratie blijft grotendeels uit het zicht, omdat met Rosetta 2 de Intel chip wordt nagebootst zolang de software nog niet aangepast is voor de nieuwe chip.
Apple ziet zich ook niet belast met chip fabrieken zoals Intel. Ze kunnen zich bekommeren om het ontwerp en daarbij leunen op Nederlandse extreem ultraviolet (EUV) technologie van ASML die wordt gebruiken om bij het Taiwanese TSMC de chips te laten maken die ze in licentie nemen van het Britse ARM.
Waar ARM al de boventoon voert in mobiele telefoons en tablets, zien we nu ook een sterke beweging op desktop en server. Zo biedt Amazon AWS tegenwoordig ook cloud diensten op basis van hun in-house ontwikkelde Graviton ARM chips, waardoor ze 40% meer rekenkracht kunnen leveren voor dezelfde euro.