0 resultaten op Google. Bij deze is de term ‘gemunt’. Maar ik wil hem meteen ‘ontmunten’, want het betekent niets. Het is hooguit een opeenhoping van stijlfiguren; een contaminerende pleonastische tautologie.
Scrum is een concrete manier van agile werken, waarmee met agile wendbaar wordt bedoeld. Spijtig genoeg wordt scrum ook wel eens heel erg niet-agile gebruikt. Bijvoorbeeld door wel in sprints te werken, maar pas na een half jaar of later live te gaan. Zo is het niet bedoeld. Het is bedoeld om iedere sprint live te gaan. Misschien zelfs meerdere keren per sprint.
Dat doe je door steeds ambitieuzer te worden met de definition of done. Alles wat daar niet op staat, maar wel moet gebeuren voordat het live staat is ‘undone’ werk en moet dus ergens nog een keer gedaan worden. Zie DevOps hieronder.
Scrum betekent multidisciplinair samenwerken in een team, zodat alle vaardigheden aan boord zijn om iets helemaal af te maken. Als iedereen maar met een half been in team staat, zijn er nog steeds teveel externe afhankelijkheden, waardoor er niets afkomt en er dus geen wendbaarheid is.
Ik geloof dat bizdevops is bedacht om te benadrukken dat de ‘business’ wel aangehaakt moet blijven. Dat is nou precies de belangrijkste aanbeveling die al decennia lang wordt gegeven om een project, ongeacht de aanpak, succesvoller te maken: betrek de gebruiker. Vanaf het begin.
Scrum is daar best expliciet in: de product owner is iemand van de ‘business’. Want alleen dan zit je kort op de bal, kan je goed prioriteren wat nu het belangrijkst is, en weet je je stakeholders tevreden te houden.
Ik heb me altijd verbaasd over die term, ‘de business’. We zitten toch allemaal in dezelfde ‘business’. Net als de ‘interne klant’, wat volgens mij gewoon een collega is.
Als er zowel een business owner als een product owner is, dan is de product owner vaak een proxy voor het proces. Waarschijnlijk omdat het teveel ‘gedoe’ is voor de echte business owner. Dat kan zijn omdat backlog management in JIRA vervelend is, of omdat het team in lagen en frameworks denkt waardoor de communicatie stroef verloopt. Gelukkig is daar een scrum master voor: om het team te helpen leren om in kleine functionele opleveringen te denken en te spreken in de taal van de ‘business’.
De devops beweging ligt wat genuanceerder. Traditioneel is er vaak een strikte scheiding geweest tussen development en operations. In combinatie met ITIL heeft dat ertoe geleid dat er een spreekwoordelijke muur ontstond met aan weerszijden tegengestelde belangen: zoveel mogelijk verandering versus zoveel mogelijk stabiliteit. Hoewel het verschillende grootheden zijn, is de redenering dat de stabiliteit afneemt als je veel verandert.
Devops was de verzoening en de start van een cultuur waar de feedbackloop gesloten wordt: beheerders en ontwikkelaars dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid. Beheerders zijn meer betrokken bij ontwikkeling en ontwikkelaars integreren constante kwaliteit door alles te automatiseren tot aan productie, inclusief provisioning, deployment en alle testen.
Zo was scrum al bedoeld in de zin dat transparantie ook over productie gaat. En omdat scrum je elke dag laat inspecteren hoe het gaat en je daarop aan te passen, ligt het voor de hand dat een tijdrovende in productiename een obstakel is dat opgelost moet worden.
Agile/Scrum en BizDevOps is een soort doublespeak die vaak een onderliggend probleem verhuld. Op zich niets mis mee als daarmee het daarmee bespreekbaar wordt, maar misschien minder geslaagd als identiteit: wij zijn ...
Een goede scrum master helpt deze ruis te verwijderen.
Voor meer informatie neem contact op met:
Bas van der Hoek
Partner, Trainer & Developer.
Contact