Zilverline geeft al meer dan 10 jaar gecertificeerde Scrum trainingen. Scrum is al lang niet meer iets nieuws en inmiddels gemeengoed geworden. Toch zijn er vragen die tijdens onze Scrum trainingen al jarenlang terugkomen. Een daarvan is “hoe ga je om met bugs in een Scrum project?”. Naast Scrum trainingen ontwikkelen we ook software bij Zilverline. Hierdoor kunnen we deze vragen niet alleen vanuit de theorie beantwoorden maar juist vanuit de praktijk.
Er zijn grofweg 3 manieren om met bugs om te gaan:
Bij Jortt, het boekhoudsysteem gericht op ZZP'ers en kleine ondernemingen, passen we dit als volgt toe. Als er een bug binnenkomt, via onze monitoring systemen of via onze helpdesk, vindt er triage plaats:
Om dit goed te kunnen doen heb je het volgende nodig:
Afstemming in het Scrum Team hoe er met bugs wordt omgegaan. De Product Owner is er van op de hoogte dat het Development team zelfstandig deze beslissing neemt.
Een robuuste foutafhandeling in je systeem. Maak een onderscheid tussen verwachte fouten (zoals ongeldige waarden in een input formulier) en onverwachte fouten (zoals programmeer fouten). Verwachte fouten hoef je over het algemeen niet te loggen, dit geeft veel te veel ruis in je monitoringsysteem.
Een goed monitoring systeem, zoals bijvoorbeeld het Nederlandse Appsignal. Wij gebruiken Appsignal en zodra er iets fout gaat in Jortt krijgen we een email en een bericht via Slack. We kijken dan meteen wat voor een fout het is (triage) en hoe vaak die voor is gekomen. Indien nodig maken we een issue aan in onze digitale backlog (Pivotal Tracker) en gaan er dan zoals al gezegd direct meteen mee aan de slag of parkeren hem om als volgende taak op te pakken.
Monitor niet alleen je server code. Monitor je browser code, je code van je mobiele applicaties, je servers, je database, je alles. Dit hangt natuurlijk erg af van je applicatie, maar het is belangrijk niet alleen op bugs in code te letten. Hoe groter je applicatie hoe meer bewegende delen. Zorg ervoor dat je van elk component onder je hoede monitort of dat het gemonitord wordt.
Een goede CI/CD pipeline met een goede set van tests. Alleen hiermee kun je vol vertrouwen je bug fixen (vergeet niet eerst een test te schrijven die je bug bewijst) en meteen in productie zetten.
Deze manier van werken draagt enorm bij aan de kwaliteit en stabiliteit van je applicate. Uiteraard gaat er af en toe wat mis, we krijgen ongeveer 1 à 2 meldingen per dag binnen van onze monitoring systemen, maar na triage blijken daarvan maar weinig echte bugs te zijn. En zijn er echte verstoring dan zijn deze ook in een paar minuten gefixed en staan live in productie.
Voor meer informatie neem contact op met:
Lars Vonk
Directeur, Partner & Developer
ContactZilverline gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.
Okee